STX 

STX er for dig, der er interesseret i det brede udbud af fag.

Hvis du godt kan lide at fordybe dig i tingene og komme bagom problemstillingerne, så du forstår hvordan det hele hænger sammen, så er STX lige noget for dig.  

STX på Grindsted Gymnasie- & Erhvervsskole.
STX-elever på Grindsted Gymnasie- & Erhvervsskole

Bliv klar til at læse videre – på din måde

STX er den 3-årige almene studentereksamen. ”Almen” betyder, at uddannelsen favner bredt, idet uddannelsen spænder over både humaniora, samfunds- og naturvidenskab, så man senere kan gennemføre en videregående uddannelse. Den udgør sammen med HF, HHX og HTX de fire gymnasiale uddannelser, vi har i Danmark.

Alle gymnasiale uddannelser forbereder dig til at tage en videregående uddannelse. Pointen er, at de gør det forskelligt, på hver deres måde. STX er et tilbud til elever, der kommer direkte fra 9. klasse eller 10. klasse.
Gennem uddannelsens kombination af faglig bredde og dybde og gennem samspillet mellem fagene tilbyder studentereksamen:

  • alle de nødvendige fag til alle de videregående uddannelser
  • tre år med faglighed og fordybelse
  • viden, perspektivering og abstraktion
  • rum til personlig udvikling og kreativitet
     

STX er således en målrettet ungdomsuddannelse for den elev, der har bestemt sig for en videregående uddannelse, og en bred ungdomsuddannelse for den elev, der er i tvivl om valg af videregående uddannelse. STX er designet med henblik på de lange videregående uddannelser, men en studentereksamen kan selvfølgelig også bruges til de korte og mellemlange uddannelser. De fleste studenter vælger en længere videregående uddannelse.

Studieretninger

På STX kan du vælge mellem ni forskellige studieretninger. Du skal først vælge, når du er blevet klogere på fagene og studieretningerne i løbet af grundforløbet, som varer de første tre måneder af din gymnasiale uddannelse. De 9 studieretninger er inddelt i 4 hovedgrupper, der hver især viser, hvad der fokuseres på:

Naturvidenskab
Samfundsvidenskab
Sprog
Kunstnerisk fag

Udover studieretningsfagene er der en lang række fag på studieretningen. De fleste er obligatoriske og ens for alle. Med det rigtige eksamensgennemsnit giver nogle studieretninger på grund af deres kombination af fag og niveauer umiddelbart adgang til et antal videregående uddannelser, andre studieretninger er sammensat, så man alt afhængigt af valg af videregående uddannelse enten skal løfte et fag op på et højere niveau og/eller supplere et fag for at leve op til den ønskede uddannelses krav om fag og niveauer.

A, B, C-niveauer

Hvor det drejer sig om at løfte et fag fra C til B eller fra B til A, kan det ofte klares på et sommerkursus. Sommerkurserne tilbydes bl.a. af universiteterne. Hvilke videregående uddannelser, skolens forskellige studieretninger og fag kan give adgang til, kan ses på Uddannelsesguiden.

De tre 3-årige gymnasiale uddannelser – HHX, HTX og STX – giver lige adgang til videregående uddannelse. Det afgørende er ikke, hvilken gymnasial uddannelse du har, men hvilke fag du har, og på hvilke niveauer du har dem. Så uanset om du vælger HHX, HTX eller STX, får du de samme gode muligheder for at læse videre.

Læs mere

Kigger du forbi?

Besøg os